Terug naar referentie overzicht

Bs De Bloktempel, Son en Breugel


IMG 20151106 WA0002
IMG 20151106 WA0003
IMG 20151106 WA0005
IMG 20151106 WA0007
IMG 20151106 WA0009
IMG 20151106 WA0013
IMG 20151106 WA0015
IMG 20151106 WA0017
IMG 9780 x
IMG 20151106 WA0002
IMG 20151106 WA0003
IMG 20151106 WA0005
IMG 20151106 WA0007
IMG 20151106 WA0009
IMG 20151106 WA0013
IMG 20151106 WA0015
IMG 20151106 WA0017
IMG 9780 x

Een nieuw schoolgebouw? Daar hoort een hedendaags schoolplein bij. Basisschool De Bloktempel legde haar wensen voor aan Van Ee Speeltoestellen. Het resultaat? ,,De kinderen zijn niet meer naar binnen te krijgen!’’

Met een riante buitenruimte, omzoomd door indrukwekkende bomen, ligt basisschool De Bloktempel er prachtig bij. Deze plek is sinds het nieuwe schooljaar het domein van 400 leerlingen uit de omgeving van het Brabantse Son en Breugel.

Uitdagende mix

Het wensenlijstje voor de buitenruimte was duidelijk. ,,We wilden een praktische, afwisselende en uitdagende mix van speeltoestellen en vrije speelplekken, passend in de natuurlijke omgeving”, vertelt adjunct-directeur Jan Creemers. Via de website van Van Ee Speeltoestellen werd contact gelegd met Arend-Jan van ’t Hul. ,,Hij kwam binnen korte tijd al langs, en die kennismaking wekte vertrouwen bij de werkgroep die voor het schoolplein verantwoordelijk was.’’

Ervaring

Het bleek best lastig om vanaf papier te bepalen hoe de speelplaats eruit moest zien, vertelt Creemers. ,,Het was prettig dat een partij als Van Ee Speeltoestellen vanuit eerdere ervaringen meedacht. Arend-Jan was regelmatig hier aanwezig om dingen door te spreken. Niets bleek onmogelijk en het contact was altijd prettig.’’

Van Ee bleek ook een flexibele partij. Sommige aanpassingen werden nog gedaan tijdens de uitvoeringsfase. Een geplande bak met houtsnippers bijvoorbeeld werd uit praktische overwegingen vervangen door kunstgras. En de houten rand van de aangelegde zandbak werd na overleg vervangen door een betonnen exemplaar.

Bovenbouw

Vanuit zijn kantoor heeft Creemers zicht op de voorzijde van de school, waar een groot speeltoestel tot klimmen uitnodigt. De buitenruimte vóór de school moest ingericht worden voor de bovenbouw, vertelt hij. Om die reden hebben we een klimspeeltoestel geplaatst die voldoende uitdaging biedt aan oudere kinderen. Daarnaast is kunstgras aangelegd waarop volop gevoetbald en gehandbald wordt. Het groene materiaal vormt een welkome afwisseling op de grijze pleintegels. De knikkertegels zijn nog niet gebruikt, lacht Creemers. ,,Het wachten is op de eerste leerling die knikkers mee naar school neemt.’’

Zee aan ruimte

Ook achter de school biedt het schoolplein een zee aan ruimte. Dit is het speeldomein voor de leerlingen van de onderbouw, waar naar hartenlust gespeeld wordt op de duikelrekken, in de zandbak en op de speeltoren met glijbaan. Over tientallen meters is een avontuurlijk parcours aangelegd met houten palen van ongelijke hoogte. Als afwisseling op de vele vierkante meters grijze tegels werd ook op dit plein een kunstgrasmat aangelegd.

Succes

Het team én de leerlingen zijn blij met de nieuwe school en de ruimte eromheen, aldus Creemers. ,,De kinderen zijn niet meer naar binnen te krijgen. Dat zegt wat mij betreft genoeg!’’

 

 


Terug naar referentie overzicht Catalogus of contact?

Aanverwante projecten

Catalogus of contact?