Terug naar referentie overzicht

School in Gameren


IMG 4586 Medium
IMG 4587 Medium
IMG 4592 Medium
IMG 4595 Medium
IMG 4597 Medium
IMG 4599 Medium
IMG 4604 Medium
IMG 4605 Medium
IMG 4606 Medium
IMG 4610 Medium
IMG 4613 Medium
IMG 4615 Medium
IMG 4625 Medium
IMG 4642 Medium
IMG 4652 Medium
IMG 4586 Medium
IMG 4587 Medium
IMG 4592 Medium
IMG 4595 Medium
IMG 4597 Medium
IMG 4599 Medium
IMG 4604 Medium
IMG 4605 Medium
IMG 4606 Medium
IMG 4610 Medium
IMG 4613 Medium
IMG 4615 Medium
IMG 4625 Medium
IMG 4642 Medium
IMG 4652 Medium

Van Ee richt schoolplein School met de Bijbel Gameren opnieuw in

Historisch schoolplein krijgt passend, modern jasje

 

School met de Bijbel te Gameren is een bijna 110 jaar oude basisschool, gevestigd in een nostalgisch gebouw omsloten door een mooie speelplaats. Van Ee Speeltoestellen mocht het complete schoolplein voorzien van nieuwe speeltoestellen. Rekening houdend met de historie en omgeving van het plein.

 

De basisschool ligt op een unieke plek in het dorpje. Omsloten door groen en historische gebouwen, spelen en leren al vele generaties kinderen in en rond de school. Omdat het schoolplein verouderd was, werd in 2015 besloten tot een grondige renovatie, vertelt locatiedirecteur dhr. Roest. “Op dit moment zitten er ongeveer 330 leerlingen bij ons op school, verdeeld over 11 basisschoolgroepen en drie voorschoolgroepen: peuters van 2,5 tot 4 jaar oud. Zij maken dagelijks gebruik van het plein rondom de school, met de nodige slijtage tot gevolg. We wilden daarom een complete aanpak van het plein, zodat we als school weer jaren vooruit kunnen.”

 

Pleinontwerpen

Om de inrichting van het schoolplein mogelijk te maken zette de school een spaarplan op en werd er een pleincommissie opgesteld uit het medewerkersteam. “Deze commissie heeft onze visie bepaald op bewegen en spelen, en deze uitgewerkt in een rapport. Hoofdlijnen die we in het pleinontwerp wilden terugzien waren de natuurlijke omgeving waarin de school staat en de mogelijkheid voor de kinderen om spelenderwijs te leren.”

 

Ook de kinderen zelf werden betrokken bij het voortraject. Roest: “In de handenarbeidlessen van de bovenbouw mochten zij een eigen ontwerp voor het schoolplein maken.” Behalve dat de kinderen dat leuk vonden om te doen, kon de pleincommissie enkele terugkerende elementen destilleren uit de werkstukken. “We zagen opvallend veel ontwerpen met evenwichtstoestellen, touwen en andere klim- en klauterconstructies. In het uiteindelijk ontwerp zijn deze punten dan ook meegenomen. De eveneens onder de kinderen populaire trampoline was een ander verhaal, dat zou te gevaarlijke situaties opleveren op een schoolplein.”

 

Passend in de omgeving

Met de verzamelde ideeën ging Roest op zoek naar een partij voor de uitvoering. “Van Ee Speeltoestellen is een gevestigde naam op dit gebied, vandaar dat we hen benaderd hebben. Toen ook de prijs-kwaliteitverhouding goed bleek hebben we hen de opdracht gegund.” Van Ee maakte vervolgens een ontwerp dat na enkele aanpassingen definitief gemaakt werd. “In eerste instantie stelde Van Ee bijvoorbeeld een vuurtoren-klimtoestel voor de bovenbouw voor, dat in mijn ogen beter past in een dorp aan zee. Vandaar dat ze deze speciaal voor ons hebben aangepast naar een klimtoren die goed past in de historische omgeving van onze school.”

 

Van Ee Speeltoestellen verzorgde in drie weken tijd de complete herinrichting van het schoolplein. De vooraf overeengekomen planning werd exact behaald, aldus Roest. Op het bovenbouwspeelplein aan de voorzijde van de school staan nu de klimtoren met touwconstructie en een evenwichtstoestel. Aan de zijde van de onderbouw en Voorschool staan onder meer een speeltoestel bedoeld voor het spelenderwijs ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie en een schommeltoestel. Daarnaast heeft Van Ee de bestaande elementen, zoals de basketbalpaal, en het plein zelf een opknapbeurt gegeven.


Avonturenpaden

Roest: “Het natuurlijk spelen zien we terug in de materialen hout en touw. Ook is de omliggende begroeiing is in feite bij het speelplein getrokken door er paden doorheen te maken, die we avonturenpaden genoemd hebben. Zo worden de kinderen gestimuleerd om te ontdekken en halen we de natuur ‘naar binnen’.” Nu het plein is opgeleverd en het nieuwe schooljaar voor de deur staat, kijkt Roest met een goed gevoel terug op de pleinrenovatie. “Er is vanuit Van Ee goed meegedacht over keuzes en hoe we ons initiële ontwerp concreet vorm konden geven. Ook in de uitvoeringsfase zelf heeft Van Ee er alles aan gedaan om ons zoveel mogelijk te ontzorgen. Ik kan niet anders zeggen dan dat we zeer tevreden zijn.”

 


Terug naar referentie overzicht Catalogus of contact?

Aanverwante projecten

Catalogus of contact?