Terug naar referentie overzicht

Buurtspeelplaats Gemeente Alphen aan de Rijn


Alphen 1
Alphen 2
Alphen 3
Alphen 4
Alphen 1
Alphen 2
Alphen 3
Alphen 4

Speeltuin voor de allerkleinsten ‘Direct schakelen en soepel samenwerken’

De bewoners van de flats aan de Preludestraat in Alphen aan de Rijn namen samen met de bewonerscommissie en de Woningstichting het heft in eigen hand. Gezamenlijk klopten ze bij de gemeente aan met hun wens: een speeltuintje op de groenstrook voor een van de flats. De gemeente gaf groen licht, waarop gemeentelijk tekenaar en ontwerper Dhanny Akbari direct aan de slag ging. De speeltoestellen? Die liet ze vanuit Barneveld naar Alphen aan de Rijn komen.

De wens van de buurtbewoners was duidelijk: een speeltuintje voor kinderen tussen de nul en vijf jaar oud. Er zijn in de afgelopen jaren veel jonge gezinnen in deze buurt komen wonen, vertelt Dhanny. ,,Dat komt omdat veel van de huurflats in de verkoop zijn gegaan. Dat heeft veel jonge stellen met kleine kinderen aangetrokken. Het is logisch dat er dan behoefte is aan een buitenspeelplaats waar de kinderen lekker kunnen spelen, glijden en schommelen.’’

De gemeente Alphen aan de Rijn heeft de afgelopen jaren alle speelplaatsen in de gemeente onder de loep genomen, vertelt projectleider Remco Groeneveld. Er zijn nieuwe toestellen geplaatst, een deel werd gerenoveerd en een aantal is verwijderd, waaronder ook de verouderde speeltoestellen aan de Preludestraat. ,,De bewoners gaven toen aan dat ze er geen nieuwe voor in de plaats hoefden. Maar omdat de samenstelling van de buurt de laatste jaren is veranderd, ligt die wens nu anders.’’

Voor de nieuwe speelplaats ging Dhanny met enthousiasme aan de slag. ,,Natuurlijk ga je eerst op de plek kijken en vervolgens in gesprek met de buurbewoners. Wat vinden ze belangrijk. Het bleek dat ze graag een overzichtelijk terreintje wilden, waar ze kun kinderen goed konden zien en waar het veilig spelen is. Wat mij opviel was dat het een natuurlijk plekje was. Dat wilde ik graag zoveel mogelijk intact laten. Uiteindelijk heb ik hen twee concepten voorgelegd, waaruit ze deze opstelling hebben gekozen.’’

Een telefoontje aan Van Ee Speeltoestellen was voldoende om binnen twee dagen een offerte op de mat te hebben, blikt ze terug. ,,Dat ging heel soepel. Van Ee is een bekende van de gemeente en heeft een uitstekende reputatie. Daarom hebben we voor dit relatief kleine project geen anderen benaderd, maar zijn we direct met Van Ee in zee gegaan. Als je snel wilt schakelen en zeker wilt zijn van goede kwaliteit en een soepele samenwerking, is het fijn om terug te kunnen grijpen op wat je kent en wat goed bevalt.’’

De buurtbewoners zijn blij met de nieuwe speelplaats, bleek tijdens de opening vorig jaar. ,,Het kunstgras, ook geleverd door Van Ee Speeltoestellen, past goed in het natuurlijke karakter van de omgeving. En de grote vogelnest schommel is natuurlijk een hit, ook voor de kleintjes. Met z’n allen schommelen, leuker kan gewoon niet!’’


Terug naar referentie overzicht Catalogus of contact?

Aanverwante projecten

Catalogus of contact?